Planten en (LED) verlichting

Een tropisch aquarium is de combinatie van vissen en planten. Een ruim beplant aquarium (80% van het bodemoppervlakte) met de juiste verlichting is hierin zeer belangrijk om uw aquarium in evenwicht te houden. Alle producten om uw planten gezond te houden zijn aanwezig, van voedingscapsules tot Co2 installatie.

Op onze aquariumafdeling vind u in een zeer ruime sortering aquariumplanten mooi en duidelijk gepresenteerd in onze verkoop stelling. Meer dan 65 soorten tropische planten van groot naar klein. Diverse soorten moederplanten, plant op hout, mossoorten en zuurstofplanten.


Iedere donderdag nieuwe levering aquariumplanten!


AquaPulse voedingsbodem is een uitgebalanceerde bodem waarin de wortels perfect kunnen vertakken en zo de voeding opnemen. Na verloop van tijd zijn de meeste voedingstoffen uit de bodem opgebruikt en dienen de planten met AquaPulse vloeibare plantenvoeding en voedingscapsule’s bijgevoed te worden.
Vloerverwarming is een meerwaarde voor uw planten wat de aanmaak van nieuwe wortels sterk stimuleert, het blad van de plant staat in het warm water terwijl de wortels in de relatief koude grond staan. Gaan we deze grond verwarmen dan wortelen de planten veel sneller en zal het de groei en levensduur van de planten aanzienlijk verlengen.


De nieuwste LED techniek voor uw aquarium !

Na uitgebreide studie van de Leibniz Instituut voor Planten biochemie in Hall (D) is geconcludeerd dat met LED-lampen het hele spectrum van zonlicht word behaald.
Dit betekend dat voor uw aquariumplanten de juiste lichtomstandigheden zoals dag en nacht licht inclusief schemering kan worden nagebootst.
In het aquarium moeten we voor de planten een zo natuurlijk mogelijke lichtverhoudingen creëren en met het wisselende lichtspectrum van deze LED-lampen bereikt u een optimale plantengroei.
Alleen dan zijn uw planten in staat om vissen en bacteriën van zuurstof te voorzien en nitraat en fosfaat af te breken, co2 aan te maken en dus algengroei sterk te verminderen.

De levensduur van een TL-aquariumlamp is 1 jaar, die van een LED-lamp gemiddeld 15 jaar.

De LED-verlichting word aangestuurd door een controller.
In deze controller zitten verschillende programma’s voorgeprogrammeerd die zonsopgang en zonsondergang nabootsen inclusief nachtverlichting en avondrood door gebruik te maken van een bandbreedte van 1.7 miljoen kleuren.


CO2-bemesting – een uitvinding van de natuur

Om te kunnen groeien en in leven te blijven, hebben alle planten kooldioxide (CO2) nodig. Ze produceren uit CO2, water en licht hun belangrijkste bouwstof en energiedrager: suiker.
Als “afvalstof” ontstaat zuurstof, die alle dieren nodig hebben voor de ademhaling. Dit proces – de zogenaamde fotosynthese – vormt de basis voor al het leven op onze aarde.

Ook aquariumplanten hebben CO2 nodig

Waterplanten nemen de in het water opgeloste CO2 op. In natuurlijke wateren komt er constant CO2 vrij uit de meestal dikke laag slik op de bodem. Hier ontstaat het in grote hoeveelheden door bacteriële afbraakprocessen. Daarvan getuigen de sterke, gezonde planten in de natuur. De ervaren aquarianen weten: een weelderige plantengroei laat dankzij de door de planten geproduceerde zuurstof ook de vissen gedijen!

Waarom CO2-bemesting van aquariums?

Aquariumwater bevat bijna altijd te weinig CO2. Al bij drinkwaterbedrijven wordt door beluchting het natuurlijke CO2 aan het leidingwater onttrokken.  De kleine hoeveelheden in het aquarium nemen de waterplanten gretig op. Meestal is het niet genoeg. Stengels en bladeren zijn dan zwak en bleek, er is geen enkele groei waar te nemen. De weerstand is verzwakt, algen nestelen zich op de bladeren. In tegenstelling tot de natuur, ontbreekt in het aquarium de natuurlijke CO2-voorziening. Maar wie wil er in zijn aquarium een centimeters dikke laag van afgestorven bladeren en voerresten hebben.

 CO2-bemesting heeft nog veel meer voordelen

 • CO2 lost in het water gedeeltelijk op als koolzuur. Met CO2 kan daarom de pH-waarde (zuurgraad) van het aquariumwater worden ingesteld op een voor vissen en planten optimale, natuurgetrouwe waarde.
 • Vooral aquariumvissen houden van enigszins zuur water. Het heeft een positief effect op de zeer gevoelige vissenhuid
 • Belangrijke sporenelementen voor planten en vissen komen beter beschikbaar
 • Lelijke kalkaanslag op de plantenbladeren (“biogene ontkalking”) wordt voorkomen
 • Een optimale bacteriegroei

CO2-gebrek heeft ernstige gevolgen, bijv.

 • achtergebleven groei en misvormingen
 • plotseling afsterven van planten
 • kalkafzetting op de bladeren
 • veel te hoge, onnatuurlijke pH-waardes
 • daardoor stress voor de vissen en een verhoogde vatbaarheid voor ziektes
 • gebrek aan ijzer en sporenelementen
 • plotselinge ammoniakvergiftiging
 • algenplagen

 

Goede plantengroei = geen algen

In aquariums met goed groeiende waterplanten krijgen vervelende algen vrijwel geen kans. Algengroei bevorderende voedingstoffen zoals fosfaten en nitraten worden door de planten onmiddellijk “opgezogen”. Bij gebrek aan CO2 hapert de plantengroei echter. Overtollige voedingsstoffen worden niet snel genoeg meer verbruikt. Nu krijgen de algen de kans, want zij hebben al genoeg aan een minimale CO2-hoeveelheid. Een goede beplanting en regelmatige CO2-bemesting behoren daarom tot de belangrijkste preventieve maatregelen tegen algen.

Alle co2 producten zijn verkrijgbaar in onze webshop!

Voor de professionele co2 sets met gasfles, drukregelaars, Ph-computer, diffusors/reactor, ect. bent u bij ons aan het juiste adres, uiteraard ook voor de kleinere sets voor aquaria vanaf 10Ltr. Alle kennis is aanwezig om uw goed te kunnen adviseren over de aanschaf en het gebruik van een co2 set.
De beste LED techniek alsmede een AquaPulse voedingsbodem, co2 set, vloerverwarming, AquaPulse plantenvoeding en natuurlijk de juiste waterkwaliteit en temperatuur kunnen we gezonde plantengroei in uw aquarium garanderen!

Contact

Heeft u vragen of interesse en wilt u een offerte?
Bel dan 046 474 2584 of neem via het formulier hieronder contact met ons op!